Real Numbers Feature Image

TS 10th Real Numbers Previous Question Papers – Solutions

Real Numbers

 

one mark1. Insert 4 rational numbers between 1 and Real Numbers one mark questions 1 without using formula Real Numbers one mark questions 2

 Sol: we have to insert 4 rational numbers between 1 and Real Numbers one mark questions 1 and 1

4 +1 = 5

1 can be written as  Real Numbers one mark questions 3

Lcm of (4, 5) = 20

2. The prime factorisation of a natural number (n) is 23 × 32 × 52 × 7. How many consecutive zeros will it have at the end of it? Justify your answer.

Sol:

 n = 23 × 32 × 52 × 7

    = 2 × 22 × 32 × 52 × 7

    = 2 × 32 × 7 (52 × 22)

    = 2 × 32 × 7 × (10)2 = 12600

∴ n has 2 consecutive zeros at the end

3. Find the value of Real Numbers one mark questions 5

Sol:

Real Numbers one mark questions 6

4. Write any two irrational numbers between 3 and 4

Sol: 

 Real Numbers one mark questions 8

 5. Find the value of 	Find the value of log_√2⁡256

	Find the value of log_√2⁡256 

 6.  Find the HCF and LCM of 90, 144 by using the prime factorisation method

Sol:

Real Numbers one mark questions 18

7.  Is Real Numbers one mark questions 16 rational or irrational?  justify your answer

Sol:

Real Numbers one mark questions 17

8. Expand Real Numbers one mark questions 19

Sol:

Real Numbers one mark questions 20

9. Find the HCF of 24 and 33 by using division method

Sol:

33 > 24

 33 = 24 × 1 + 9Real Numbers one mark questions 20

 24 = 9 × 2 + 6

  9 = 6 × 1 + 3

  6 = 3 × 2 + 0

 

 

∴ HCF of 24 and 33 = 3

10. Find the value of Real Numbers one mark questions 22

Sol:

Real Numbers one mark questions 23

11. Ramu says, “if Real Numbers one mark questions 25 = 0, the value of x is 0”. Do you agree with him? Give reason.

Sol:

Real Numbers one mark questions 24

 

 

10 th maths concept Image

 

two marks1. Write any three numbers of two digits. Find the LCM and HCF for the above numbers by the prime factorisation method.

Sol: let 10, 12, 16 be three two-digit numbers

         Prime factarisation of 10 = 2 × 5 = 21× 51

         Prime factarisation of 12 = 2 × 2× 3 = 22 × 3

         Prime factarisation of 16 = 2 × 2× 2× 2 = 24

HCF of 10, 12 and 16 = 21 = 2

LCM of 10, 12 and 16 = 24 × 3× 5 = 8 × 3× 5 = 120

2. Give an example for each of the following

(i) The product of two irrational numbers is a rational number

(ii) The product of two irrational numbers is an irrational number

Sol:

Real Numbers one mark questions 26

3. State with reasons which of the following are rational numbers and which are irrational numbers

 Real Numbers one mark questions 27

4. Expand Real Numbers one mark questions 28

Real Numbers one mark questions 29


Visit My Youtube Channel:  Click  on below  logo

 

 

AS_Tutorioal_Profile-removebg-preview